Skip to main content

Förstärkt laglottsskydd: Viktiga aspekter och rättsfall

Har du drabbats av en laglottskränkning? Enligt svensk arvslagstiftning har bröstarvingar – det vill säga personer som är släkt med en avliden person i rakt nedstigande led – alltid rätt till den så kallade laglotten. Laglotten utgör 50 procent av kvarlåtenskapens samlade värde och ska fördelas lika mellan bröstarvingarna.

Det händer ibland att en person försöker kringgå laglottsreglerna genom att skänka bort egendom under sin livstid, vilket minskar förmögenheten som ska fördelas vid dödsfallet. Sådana gåvor kan i vissa fall krävas tillbaka, vilket är möjligt genom det förstärkta laglottsskyddet.

Förstärkt laglottsskydd: Lagstiftning och praxis

Enligt en regel i 7 kap. 4 § ärvdabalken skyddas en bröstarvinges laglott även mot gåvor som görs för dödsfalls skull. Detta innebär att om en gåva har lämnats med syftet att likställas med ett testamente, kan den återkrävas för att bröstarvingarna ska få ut sin laglott.

Syftet med en gåva kan vara svårt att bedöma när givaren är död. Men det finns två huvudsakliga situationer där en gåva kan anses ha skett för dödsfalls skull:

  1. När givaren förväntar sig att dö inom en snar framtid.
  2. När givaren ställer sådana villkor runt gåvan att hen under sin livstid ska behålla nyttan av det hen gett bort.

Utanför dessa situationer kan syftet med gåvan också framgå av vad givaren sagt i samband med gåvan. Om det visar sig att givaren ville missgynna en bröstarvinge snarare än att hjälpa gåvotagaren, kan det förstärkta laglottsskyddet aktualiseras.

Exempel från rättspraxis

Gåvor till ett barn

I ett rättsfall bedömde Högsta domstolen att gåvor som en förälder gett till sitt ena barn skulle likställas med ett testamente, och därför återbäras så att det andra barnet fick ut sin laglott. Detta visar på vikten av att gåvor inte får inkräkta på bröstarvingars rätt till laglott.

Fallet ”Diamanthandlarens gåvor” (NJA 2021 s. 605)

I detta fall dog en förmögen 83-årig man med tre vuxna barn. Året före sin död gifte han sig och gav värdefulla gåvor till sina barn utan att de skulle avräknas som förskott på arv. Mannen genomförde också en bodelning under äktenskapet och skänkte nio gåvor till sin nya hustru, motsvarande cirka 100 miljoner kr. Barnen hävdade att gåvorna och bodelningen, inklusive äktenskapsförorden, tillsammans var att jämställa med ett testamente, eftersom syftet var att ordna med kvarlåtenskapen.

Högsta domstolen konstaterade att man som huvudregel får disponera sina tillgångar som man vill så länge man lever. Men om en bodelning ingår i en serie rättshandlingar med syfte att kringgå rätten till laglott, bör den omfattas av det förstärkta laglottskyddet och kunna angripas.

Fallet ”Bröstarvingarnas taleändring” (NJA 2021 s. 193)

I detta fall hade två bröstarvingar väckt talan om att penninggåvor från fadern skulle återgå på grund av laglottskränkning enligt ÄB 7:4. Senare justerade de talan och yrkade att gåvorna skulle återgå för att säkerställa efterarvet efter den tidigare avlidna modern enligt ÄB 3:3. Högsta domstolen fann att yrkandena stödde sig på väsentligen samma grund och tillät taleändringen.

Fallet ”Penninggåvorna till dottern” (NJA 2022 s. 277)

I detta fall hade en far brutit kontakten med sin särkulldotter och uttalat att han avsåg att göra henne arvlös. Istället gav han penninggåvor till sin dotter från äktenskapet. Högsta domstolen bedömde att gåvorna kunde antas ha lämnats för dödsfalls skull och fastställde att de skulle återgå till dödsboet.

Omprövning och preskription

En bröstarvinge kan begära jämkning av gåvor för att få ut sin laglott enligt regeln om förstärkt laglottskydd i ärvdabalken (ÄB) 7:4. Det är viktigt att vara medveten om att det finns olika tidsfrister för att skydda efterarvingarnas rätt: fem år efter gåvan, och för det förstärkta laglottskyddet: ett år efter bouppteckningen.

Slutsats

Det förstärkta laglottsskyddet är en viktig del av svensk arvslagstiftning som säkerställer att bröstarvingars rätt till laglott respekteras, även om gåvor har getts bort under arvlåtarens livstid. Genom att förstå reglerna kring detta skydd och vara medveten om rättsfallens praxis, kan bröstarvingar effektivt bevaka sina rättigheter.

För de som misstänker att de har drabbats av en laglottskränkning, kan det vara klokt att söka juridisk hjälp. Advokatfirmor specialiserade på arvsrätt, såsom Advokatfirman Wilensky, kan erbjuda den expertis som behövs för att utreda och eventuellt återkräva egendom som har skänkts bort i strid med laglottsreglerna.

Rekommendation

Om du står inför en laglottskränkning eller har frågor kring dina rättigheter som bröstarvinge, tveka inte att kontakta en specialiserad advokat. Välj advokatbyrå. Välj Advokatfirman Wilensky.

Advokat Malmö Advokatbyrå Malmö Jurist Malmö

Våra kontor ⌂

MALMÖ

Göran Olsgatan 1

211 22 Malmö
Telefon: 040-617 01 00
info@advokatwilensky.se

HELSINGBORG

Strandbadsvägen 19

252 29 Helsingborg
Telefon: 042-24 05 42
info@advokatwilensky.se

LANDSKRONA

Fabriksgatan 9

216 37 Landskrona
Telefon: 0418-200 08
info@advokatwilensky.se